Monthly Archives: May 2012

Sakaratul maut….

Setiap hari, kite kene ingat tentang mati.. Jangka masa hidup dan mati tuh, sangat laa pendek.. hidup dimulakan dengan azan, dan diakhiri dengan solat.. kejap jer tuh..

setiap orang ade care die diingati tentang ajal.. i have my own..

Takut lerr jugak hari2 tengok van neh.. Van neh parked at my company’s parking building… Hari2 laa nampak.. tapi bile van neh takde, terdetik kat hati “Innalillah… berkurang sorang manusia di dunia”..

Takut… tp amalan pun tak cukup lagi.. dosa pun.. adui.. tak yah cakap ler..

*Tunduk muhasabah diri jap~~*

Advertisements

When things get rough…

20120527-213958.jpg

Hari ni cam hampeh.. So i went out to get a cup of coffee…

And i got to know i got secret admirer and he/she misses me… Awwww~~

Bagi can saye perasan ok.. And no, saye xde secret admirer… Tp coffee tyh btul punyaa aaaaa…!

Celebration!!

20120526-234510.jpg

Itulah celebration nye.. It was definitely a surprise when they, my family, surprised me with the cake.. Of course i had a good surprise too even before my birthday hehehe… U noe who u r.. ūüėČ

As you grow older, birthday is just another day that starts in the morning and ends in the night.. Nothing extraordinary.. Sometimes i wonder, what is it that people actually celebrate that day.. A day to be thankful that u r born and still live or a day of what malay say “dunia kate pergi, kubur kate mari”…

Tapi jn short, everyday pun umur kite bertambah.. Tp kadang2, ape yang ade dalam otak and how things are perceived tk kire umur.. I let that skip dulu sbb itu dalam category buat ambe menyampah… *sumpah seranah sesorang sbb saket hati*

bosan laa plak citer pasal my birthday… Pape pun, terime kaseh kepade yang mengingati tarikh yang tk penting itu… Saye terharu *sob sob* kerane ande mengingatinye..

Ok.. Bosan dah citer pasal bende ni.

Sekian time kaseh…

woooooo (T,T) << itu bunyi aku nanges..

woooo… wooo… busy nye… ponek dah neh..

nak hapdate blog takde mase.. i’ll get back to you soon *ayat default orang sales*

ape yang nak di update..

1- ceeeeelebrationnnnnn, c’mon!! *joget2 cucuk bulan*

2- trip to pink elephant country.. again…

3- Aniesonick menyampah when #00??

so, sile tunggu hapdet ini..

 

sekian terime kaseh..

Pink Elephant..

So, that day I was telling about my trip to Vietnam.. then I think few weeks after, I went to Thailand..

Memang menarik negara gajah neh.. At first, I thought I was the only one who realized this but, heck, no biggie.. but one week in Thailand, it is NOT a coincidence that everything seems PINK-ISH..

*saje buat gedik sket background die.. hehehe*

Apparently, semua benda warne pink.. From left to right,

1- PINK banner advertisement

2- PINK cab

3- PINK t-shirts and shirt, worn buy not just ladies, but even gents mind you!

4- PINK helmets, almost worn everywhere!!

5- PINK rails *look  carefully* and PINK advertisement bears!!

6- PINK building!! (0.o)

I’m not a big fan of pink.. but this, is just major obsessed with pink.. tuh ade gambo i tak amek lagi tuh.. Canopies in PINK, stall umbrella’s in PINK, modified bumper on a car also PINK *which ade gambar die.. sat…

oh takde lahh.. dlm thumbdrive.. mls nak bukak..

but yes! almost everything literally is pink.. memang taksub gile..

But Thailand is fun laaa.. makan memang tak hengat dunie.. SEAFOOD die mmg awesome laaa… TOMYAM die mmg untuk bunuh orang.. especially when you dont eat spicy food like myself.. Kalau P Ramlee bleh amek bau and kenyang , aku nih, tahap bau ajer tak mencukupi.. nafsu makan dah berjaye conquer…

tak percaye? sile lihat..

*sengaje letak besar2 bagi korang bulat mate, tgk ape aku kitorg makan*

*Side Note: saya sorang jer muslim waktu neh… so sume minum “air teh” saye je minum air hitam..kne gak buat disclaimer, kang free2 blog neh kene rate*

nasib seafood..memang every night laa makan seafood.. kalau everymonth camni, gout laa… siap ade ikan lipat cam nak tendang bola sepak takraw, udang galah yang kene chop baekk punya.. kene plak ketam sumbat ngan mee hoon.. perghhh… aku sebut sume nih pun, air liur dh start building up nak meleleh… *cepat2 cari tisu nak lap* My boss was literally drenched from his own sweat eating all these foods and spicy soup.. memang terbaek.. dessert die, dpt makan pulut ngn mangge.. in the end, i skipped the pulut, i ate all the mangoes.. ngeh ngeh.. ado ko kasi pulut waktu dh konyang?? bagi lerr mango ko, rambutan ko, longan ko.. sojuk sket..

Conclusion: Every country has its own special trade, tourism trade, business trade etc.. It can be funny to some, it can be offensive to some and it can be something normal to some.. But what ever it is, these stuff are the things we should capture the moments cause for all you know, one day in the future, these culture and speciality might just fade away..

20120509-225049.jpg?w=250

Yea, not really a fan of reading but if i do, it is because of recommendation… And buku ini was recommended by a friend who ade tempias2 alasan utk buku ini dipublishkan.. Hafta say, walaupun bahase melayu die tahap sastera yang aku xberape nak fhm, but it is a good book… REALLY am personally recommending to others to read it..

Unfortunately, it is not in any nearest stores to u.. Die ala2 exclusive gitewwww *gedik sket* tgk kat member akunye blog neh or just leave me a comment and will get one for u… MYR30 jahhhh… Not expensive lerhhh, cheap one… Summore can claim income tax *errr, kne cek ngn tukang jual, if ade resit tak*

But seriously, when was ur last time beli buku? Newspaper dan magazine terkecuali okie… My last book was this one laa but before this book was a selfhelp book.. About how to be a good self accountant cum financial advisor for urself… Tapi secara umumnta, buku itu mmg tak akan dan tak mungkin di habeskab oleh aniesonick hehehe… Tp janji claimable ngahaha!!

Nowadays, jarang sungguh kite nampak orang pegang a HARDCOPY book.. Sume nye softcopy.. Alasan, dah ade technology baru… But the feel tak same… Sungguh laaa xsame… D feel and smell of the papers everytime u flip that pages… Its just different lah.. I once got a book as my birthday present.. I love it!! It was my sophomore year in college and this friend belikan buku tajuk tk igt ape.. It was a cute book la and i have always appreciated his gift… Orang kate, member yang boleh digune pki laaa hehehe…

Book stores pun dh kurang orang… Though i was pleasurely surprised by the last book carnival.. I didnt go but my friends said it was packed!! Which is good cause then i know that ppl in Malaysia still reads BOOK.. Not e-book… I just hope this writers still write books and publish them hardcopy rather than just publish them online.. Even manuals or articles on the site/online, i will still prefer reading it on hardcopy sbb lagi… Effective that way for me…

Pape pun, beli lah buku naga itu dan terus lah membace naskah keras *direct translation*

Spelling 101 Part 2

A continuation to Spelling 101 hari tuh..

Sile perhatikan dengan teliti….

Dengan ini, saya ingin memaklumkan kepade pihak2 berkenaan, bahawesenye, ade peralihan perkataan yang lebih tepat untuk COOKIES.. Yakni, BISKUT… tidak perlulah dialihkan perkataan itu sebijik sejibon mcm orang berkulit putih *secare asli* itu.. Nasib biskut korang sedap, kate mak sedare kepade mak kepade suami kepade kakak saya cakap.. ehehehe…

siape yang perasan perkataan ini? Anak sedare lelaki saye yang baru 9 tahun.. Nasib kau pandai Hasan.. hehehe.. you make ateh proud =D

Satu lagi contoh, translation secare terus.. Blog UNCLEGEDEK… hak ni terbaek.. Uncle yang menulis tangkap gambar je empunya blog nih pun terbaek gak.. linked it before kut.. rasenye laa..

sile laa ke blog nye dan banjirkan blog nye lagi..

Uncle, if you are reading, sy slalu keep an eye open *an eye jer bukan both*.. just in case dpt amek gmbr ngn uncle.. wpun saya bukan artist tp saye artist dalam mimpi sndr.. hehehe

Orite, aniesonick dah melalut too much..

hari ni bosan sangat kat opis, tuh yang bleh hapdet blog 2kali sehari..

sekian terime kaseh…

Saya sukaaaa

Hari ni first time gune gadget best to update blog.. Janggal sungguh.. Tapi best.. Especially sbb gune gadget best kan… Hahah!!

Kire hari ni pasal barang ni la.. Hehehe… Terime kaseh kepada yang men-support saye and spoilt me kerane tanpe sokongan ande, mungkin blog ini maseh diupdate gune laptop lagi hehehe… Sbb benda alah ni takle amei gmbr die sndr, so, sat lg akan ku letal gambo neh hehehehe…

Dah.. Nnt update lg… Oran lain cuti wesak today, oami keje lagi.. So terpakse laaa merajinkan diri… Kne plak petang Ade meeting hehehe..

K lah, selamat…..

Inilah antare barang kesayangan saya sekarang.. hehe.. =D =D