Spelling 101

You know, language is fun.. there’s so many things about a language that sometimes we just can’t “learn”.. we have to experience it.. But again, experiencing it should not be THE only way of learning.. it should be hand in hand with the formal learning cause then, you will know what is right, what is wrong, what is formal, and what is casual.. basically, the do’s and dont’s for the particular language..

arghhhhh… susoh lerr nak berlapik2.. I’ll go stret to the point..

bile dah slalu bercakap jer, and you have no “feeling” how to write it, that’s how things get messed up..

bahase ape2 pun, mesti ade pun/double meaning.. one word but depending on the sentence, bleh jadi byk maksud.. termasuk laa satu perkataan yang boleh digune pakai dlm beberape bahase..

penekanan saya pada hari ini adalah kepada penggunaan perkataan bahase omputih or secare formalnye, inggeris… kadang2, bunyi nya sama, tp ejaan dan maksud nya lain… mari kita prhatikan..

DISCLAIMER: PERKATAAN-PERKATAAN DIPILIH ADALAH UNTUK PENGETAHUAN ANDA.. MUNGKIN BAHASANYA KURANG ENAK, TETAPI, ADALAH LEBIH BAIK DIBERITAHU, ATAU PADAH AKIBATNYA.. DAN PERKATAAN2 INI TELAH DIGUNAKAN DAN ADA KENE MENGENE DGN YANG MASIH HIDUP, CUMA TAK BACE BLOG INI… I HOPE…

  • DIG OUT (hak nih jadi first in the list sbb paling lawak.. no kidding.. first hand experience)
    • maksud: untuk mengorek; samada utk mengorek rahsia, atau menggali keluar
    • aplikasi: We should dig out a hole to plant the tree / Try to dig out more information from him.
    • penyalahgunaan/misspell: DICK OUT (maksud: bleeeppppppppp)
  • HERE
    • maksud: di sini
    • aplikasi: I am here at the lobby.
    • penyalahgunaan/misspell: HEAR (maksud: dengar)
  • BARE

    • maksud: *susah maksud neh, tp i will try* dedah
    • aplikasi: He uses his bare hand to hold the burning log / he swims in the cold lake bare naked.
    • penyalahgunaan/misspell: BEAR (maksud: beruang)
  • AIR COND (short form for air conditioner)

    • maksud: penyaman udara
    • aplikasi: *most common used in Malaysia, casual use. Outsiders might not understand what air-cond is..*
    • penyalahgunaan/misspell: AIRCONE (maksud: tak sure ape maksud.. just misspell la kut)
  • SIT

    • maksud: duduk (perbuatan)
    • aplikasi: please sit down
    • penyalahgunaan/misspell: SEAT (maksud: kerusi, kadang2, digunekan untuk aturan kerusi)
  • QUIET

    • maksud: senyap
    • aplikasi: please be quiet.
    • penyalahgunaan/misspell: QUITE (maksud: lebih kurang)
  • SIX

    • maksud: enam
    • aplikasi: it is six o’clock
    • penyalahgunaan/misspell: SICK (maksud: sakit) > kadang2, sicks or sex.. yes, some did this mistake..
  • BRAKE

    • maksud: brek
    • aplikasi: emergency brake should be released for a car to move.
    • penyalahgunaan/misspell: break (maksud: patah)

banyak laa.. but takde mase nak update bebyk..

but please check your spelling kalau tak sure… dictionary byk.. kalau takle gi online to google, tanye2 laa orang.. daripada memalukan diri dgn lebih mendalam, better laa malu sket ngn member2 utk bertanye… tak malu kut tanye member.. kau igt kau sorang ke tak tahu eje? ramai lagi tak reti eja jugak…

tapi kekdg tuh, terlepas pandang gak.. *referring to myself* hehehehehe

 

UPDATE… (APRIL 23rd, 2012)

BALANCE

  • maksud: (1)baki atau (2)imbang
  • aplikasi: The balance is 20cents / Try to balance yourself while standing with one feet.
  • penyalahgunaan/misspell: BALANDS
Advertisements

7 thoughts on “Spelling 101

  1. jimmy532

    betul ke ada org ter-miss spell word2 ni.. jauh sgt lari tu mcm kes ‘demit autocorrect’ je haha.. kalau kes mcm ‘practise vs practice’ tu biasa je brlaku

    Reply
  2. Pingback: [*wd iv 2sy II*]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s